Blog

Vier onmisbare tips voor goede sportfoto’s

06/07/2014 om 14:02

Wanneer je bewegende mensen fotografeert, kan het zo zijn dat je negen van de tien foto’s weg kunt gooien. Het is namelijk best lastig om bijvoorbeeld rennende of fietsende personen scherp vast te leggen. Om tot zo goed mogelijke foto’s te komen, heb ik een paar tips voor je op een rij gezet.

Sluitertijd en telelens

alles-wazig-sluitertijd1. Een van de belangrijkste dingen in de sportfotografie is spelen met sluitertijd. Bij sportfotografie heb je namelijk altijd te maken met veel beweging. Wanneer je een beweging vast wil leggen, moet je voor een korte sluitertijd kiezen. Zo bevries je een bewegend persoon, wat je vaak ziet in sportmagazines of op sportwebsites.

2. Wanneer je er echt over nadenkt om meer te doen met sportfotografie is het goed om eens na te denken over een telelens. Neem bijvoorbeeld een objectief tussen de 150 en 300 millimeter. Zo’n lens haalt voorwerpen die ver weg zijn dichterbij. Zo kun je bijvoorbeeld mooiere en scherpere foto’s maken bij voetbalwedstrijden. Veel sportfotografen gebruiken dit soort lenzen bij wedstrijden of trainingen.

Publiek en plek van fotografie

3. Bij sporten waar een publiek aanwezig mag zijn, is het altijd leuk om je op het publiek te richten. Heb je bij een hockeywedstrijd bijvoorbeeld een punt gemist? Geen zorgen, richt je lens op het publiek en je krijgt de mooiste emoties en reacties op beeld. Publiek is een essentieel onderdeel van een sportwedstrijd.
4. Let er al laatst nog op wáár je staat. Bij een auto-, schaats-, fietswedstrijd of marathon is het bijvoorbeeld het beste om in een bocht te gaan staan. Zo krijg je de sporters volledig in beeld en zie je beweging en actie in de foto.

Tags