Blog

Van hobby naar werk

01/02/2013 om 09:50

fotograafJe maakt mooie actiefoto’s, de regionale krant koopt regelmatig je foto’s over. Vrienden roepen al jaren dat je er iets mee moet doen, en dan is nu de tijd aangebroken: jij gaat je brood verdienen met fotograferen.

Het lijkt simpel: de camera heb je al en dure rolletjes zijn in de digitale camera’s niet meer nodig. Toch ben je (ongemerkt) veel geld kwijt, en zijn je foto’s zeker niet gratis. Buiten de kosten van je camera en lenzen, ben je ook geld kwijt aan vervoer: een auto is wel zo praktisch met alle zware fotografie spullen. Als zelfstandige heb je ook verzekeringen nodig voor je apparatuur, aansprakelijkheid, rechtsbijstand etc. Je bent daarnaast waarschijnlijk ook lid van organisaties van fotografen en natuurlijk de Kamer van Koophandel. Dan wordt de huisvesting nog niet eens meegerekend, want zeker in de eerste periode kun waarschijnlijk vanuit huis werken.

Om te bepalen wat je moet vragen voor een foto of wat je uurtarief is, bepaal je eerst wat je nodig hebt om van te leven. Daar tel je de kosten van het fotograferen bij op en dat delen door het aantal uren dat je kan werken of het aantal foto’s wat je verwacht te verkopen. Dit is het tarief wat je minimaal moet vragen om rond te kunnen komen. Het tarief komt waarschijnlijk hoger uit dan je had verwacht. Zonder deze indicatie, vraag je waarschijnlijk te weinig en dan wordt het nog harder werken om rond te komen.

Tags