Blog

Techniek: bevriezen

13/02/2013 om 12:28

bevriezenAls fotograaf wil je voorkomen dat de atleet op topsnelheid niet meer dan een wazige inktvlek lijkt op je foto’s. Een veel gebruikte techniek in de sportfotografie is het bevriezen van je beeld. Deze manier van beeld vastleggen, zorgt voor een dynamisch beeld, wat heel geschikt is voor snelle sportacties.

Bevriezen realiseer je door een korte sluitertijd. De sluitertijd bepaalt hoeveel licht er op de beeldsensor valt en wordt uitgedrukt in delen van een seconde. Bijvoorbeeld 1/1000, dan valt er kort licht op de beeldsensor en bevries je de snelle beweging van bijvoorbeeld een atleet. Door te spelen met sluitertijd kun je alleen het object bevriezen of het hele beeld. Voor de juiste sluitertijd zijn geen vaste regels en is het vooral uitproberen. Onthoud: hoe sneller het object, hoe korter de sluitertijd moet zijn.

Door een kortere sluitertijd valt er dus minder licht op het beeld. Wanneer je binnen fotografeert of het buiten bewolkt is, kan het zijn dat er te weinig licht is. Door de ISO-waarde hoger in te stellen voorkom je een onderbelichte foto.

Tags