Geschikte lenzen

Tamron-18-200mm-lensHet vinden van een geschikte camera was misschien al een doolhof, nu moet je ook nog bepalen welke lenzen je nodig hebt. Als het goed is heb je bij de keuze voor je camera al gelet op welke lenzen er beschikbaar zijn voor het specifieke model.

Welke lenzen je nodig hebt hangt natuurlijk af van wat je wil fotograferen vanaf welke positie. Wanneer je vanaf de tribune een voetbalwedstrijd gaat fotograferen heb je een behoorlijke telelens nodig van minimaal 200mm. Deze zijn behoorlijk prijzig in aanschaf en ook wanneer je zou huren.

Het zou idealer zijn om rond het veld je plaatjes te kunnen schieten. De lens die geschikt is voor zowel een uitgezoomd beeld als een ingezoomd beeld is de 18-200mm. lens. Voordeel van deze lens is dat je bijna niet hoeft te wisselen van lenzen en het betaalbaar is. Het nadeel is dat er bij het inzoomen wat licht verloren gaat. Al met al een lens die ideaal is wanneer je voor het eerst met een spiegelreflex camera aan de slag gaat of je geen tijd hebt om te wisselen van lenzen.

Bij het fotograferen van snelle acties kan een ‘snelle’ lens ook heel waardevol zijn. Hoe groter de maximale diafragma, hoe meer licht er door de lens kan, en dat zorgt ervoor dat je een snellere sluitertijd kan bereiken. Op het moment dat je in een sporthal fotografeert waar minder licht is, kan een snellere lens je helpen om toch mooie actiefoto’s te maken. Een lens wordt snel genoemd wanneer de maximale diafragma F/4 of groter is. Het nadeel van de snelle lens is naast de prijs, ook het smallere scherptedieptebereik.