De perfecte camera

Camera-Dslr-CanonAls fotograaf van verschillende sporten heb je te maken met veel verschillende omstandigheden. Voor het vastleggen van spectaculaire forumle1 auto’s eist je camera net iets anders dan het fotograferen van een zwemwedstrijd in een binnenbad. Er is dus ook niet één perfecte camera. De voor jou perfecte camera sluit aan bij jouw specifieke wensen en behoeften.

De camera body moet veelzijdig zijn, en met bijpassende lenzen kun de camera voor specifieke sporten en omstandigheden gebruiken. Voor het fotograferen van sportmomenten is een DSLR (Digital Single Lens Reflex) camera heel geschikt. Op een compact camera kun je namelijk geen lenzen aansluiten. Dit toestel is vaak ook vele male langzamer, wat bij sportacties bewogen beelden oplevert.
Niet alleen door de vele mogelijkheden om zelf in te stellen is de spiegelreflex camera geschikt, maar je kan ook verschillende lenzen gebruiken. De lenzen moeten wel van het zelfde systeem zijn als de body, het is de moeite waard dus om de collectie aan lenzen ook gelijk te bekijken.

Er is een belangrijke factor waarop spiegelreflexcamera’s onderling kunnen verschillen, en waar je bij de aanschaf van een camera dus keuzes op moet maken.
De spiegelreflex camera bevat over het algemeen een groter beeldsensor in verhouding tot compact camera’s , hoe groter de sensor hoe meer details en kwaliteit in de foto terug te zien zijn. In de specificaties is de sensor grootte en resolutie van de camera vaak terug te vinden. Het aantal pixels speelt ook een (kleine) rol in de kwaliteit van het beeld en de lens heeft hier ook weer invloed op.

Kijk daarnaast ook naar de hoogst mogelijke sluitertijd. Bij sportfotografie gebruik je vaak een hoge sluitertijd, zodat je object als het ware bevroren wordt. Als laatste is ook belangrijk dat je burst rate hoog ligt, dit zorgt er namelijk voor dat je meerdere foto’s snel achter elkaar kan maken.

Wanneer je van plan bent voor het eerst een DSLR camera aan te schaffen, begin dan niet met de Rolls-Royce onder de toestellen. Een camera uit een lagere prijsklasse en een goede set lenzen geeft dan al genoeg voldoening. De camera is immers maar een hulpmiddel, uiteindelijk moet jij het als fotograaf doen, en dan is het belangrijk dat je weet om te gaan met je camera.